Kristoffer Tejlgaards Dome of Visions i Stockholm

Skärmavbild 2016-05-02 kl. 15.03.29

Dome of Visions är en kupolformad byggnad i trä och transparent plast med en diameter på över 20 meter och en höjd på cirka 10 meter. Fasaden fungerar som ett skyddande klimatskal för en inre byggnad omgärdad av träd och stadsodlingar för att kunna vara självförsörjande på det gröna.
Byggnaden är mobil och tanken är att den enkelt ska kunna placeras på outnyttjade ytor i stadsrummet. Själva konstruktionen är ett experiment där material och teknik testas i den inre byggnaden och i klimatzonen utanför.
Inspirationskällan till Dome of Visions är den världsberömde arkitekten Buckminster Fuller som hade långtgående planer på att bygga in de centrala delarna av Manhattan i New York under en geodetisk kupol på 1960-talet.
Arkitekten Kristoffer Tejlgaard lät sig inspireras av Buckminster Fullers vision när han ritade Dome of Visions i Köpenhamn där den väckte stor uppmärksamhet vid uppförandet 2013. I Dome of Visions i Stockholm har Tejlgaard tagit den hållbara arkitekturen vidare till nya höjder.
Den inre byggnaden bakom skalet har utformats av Stefania Dinea som är Masterstudent vid KTH Arkitekturskolan. Hennes Minecraftinspirerade hus med syresättande växtväggar fick juryn på fall i den arkitekturtävling där hon kammade hem förstapriset.
Men det här är långt ifrån hela sanningen om Dome of Visions i Stockholm. Här finns en tanke bakom det mesta. Som landskapsarkitekturen, nyttjandet av klimatzoner och valet av arter i stadsodlingarna till exempel. En del av det vi odlar är ätbart och kommer så småningom att anrättas av Dome of Visions café- och cateringpartners.
Under resans gång kommer vi naturligtvis också att bedriva forskning och utföra klimatmätningar för att lära oss mer.

Källa: http://domeofvisions.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s